Julen – ”Og det skete i de dage…”

 

 

Julen – ”Og det skete i de dage…”

 

 

Julen – ”Og det skete i de dage…” Med disse ord starter Lukas på det juleevangelium, som han har skrevet, og som vi læser i kirkerne juleaften.

 

Jesu fødsel som noget, der virkelig er sket

For Lukas er det vigtigt, at få fortalt, at historien om Jesu fødsel ikke er noget eventyr, men at historien om Jesu fødsel er en historie, der virkelig er sket.

 

Derfor er Lukas omhyggelig med at nævne historiske personer. Han nævner Augustus, der på den tid var romersk kejser. Han nævner også en anden historisk person, nemlig Kvirinius, der var guvernør i det nærliggende Syrien. Og juleevangeliet nævner konkrete byer: det nævner Nazaret, hvor Josef og Maria kom fra, og det nævner den lille by Betlehem. Det var der, i en by på landkortet, Jesu fødsel foregik, og dermed ikke i en eventyrverden.

 

At Jesus virkelig har levet bliver bekræftet af historikere i det første århundrede. For eksempel den ikke-kristne historiker, Josefus, der nævner Johannes Døberen, Jesus og flere af apostlene.

Derfor er der heller ikke i dag nogen tvivl om, at Jesus har levet, og at mennesker helt fra begyndelsen har troet på, at han er Guds søn.

 

Det er os, Jesus kommer til

Men det næste man kan sige om Jesus er, at han er Guds søn. Det bliver en sag for troen, og det er det, der forkyndes i kirken: at Jesus er Guds søn og verdens frelser.

 

Det er, når han er guddommelig, at han skiller han sig ud og bliver mere end Augustus og Kvirinius og alle andre historiske personer.

 

Og det er, når han er guddommelig, at han griber ind i vores tid.  Derfor handler julen først og fremmest om, at han også er vores frelser. Der er os, han kender, det er os han hjælper, det er os, han elsker.

 

Keld B. Hansen

 

Julen – ”Og det skete i de dage…” – læs mere under Julen Jesu fødsel.

Skriv et svar