Dåben og Konfirmation    www.grønkirke.dk Oestrup Skeby Gerskov Kirker www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

 

På sidste side fortalte vi om Hellige tre Konger. Nu fortæller vi om Dåben og Konfirmation.

 

Johannes Døberen & Jesus – Gud siger ja til at give dig kærlighed

 

Dåb er et Sakramente

De fleste bliver døbt som spæde, men folkekirken giver også mulighed for dåb senere i livet.  Ved konfirmationen bekræftes det unge menneske i, at det ved dåben blev Guds barn og fortsat er Guds barn.

Men nogle unge er ikke blevet døbt som børn og skal derfor, inden konfirmationen, døbes i kirken. Selv om man først bliver døbt som ung eller voksen, hvor man allerede har fået sit navn, så spørger præsten stadig dåbskandidaten om hans eller hendes navn. Denne tilspørgelse af navnet stammer fra oldkirkens tid, hvor alle dåbskandidater skulle møde op hos biskoppen og oplyse deres navn.

Ved konfirmationen er det Gud, der bekræfter sit ja.

Ordet konfirmation kommer af det latinske ord confirmatio, der direkte oversat betyder “jeg bekræfter”.

Men hvad er det, man bekræfter, når man bliver konfirmeret? Og hvem bekræfter? Svaret skal findes i dåben.

I den lutherske kirke findes to sakramenter – altså hellige handlinger. Det er dåben og nadveren. Når et barn bliver døbt i folkekirken, bliver det samtidig medlem af folkekirken.

Men dåben handler ikke om den lille babys tro – babyen er jo alt for lille til at tage stilling til så stort et spørgsmål.

Derimod bygger dåben på Guds kærlighed til barnet. Gud forkynder sin ubetingede kærlighed til barnet – en kærlighed, der følger det lille menneske gennem hele livet. Ved dåben er det Gud, der giver. Og det er barnet, der modtager. Der er ingen krav til barnet. Det er et billede på Guds betingelsesløse kærlighed.

 

Lad de små børn…

En vigtig pointe ved dåben er, at man ikke skal kvalificere sig til Guds kærlighed eller til at blive medlem af folkekirken. Gud tager imod alle børn.

I dåben forkynderGud sin kærlighed til det lille barn. Derfor hører man altid præsten citere Markusevangeliet, når små børn bliver døbt:
“Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres. Sandelig siger jeg jer: Den, der ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det.”

 

Ikke en hellig handling

Den lutherske kirke har ét enkelt krav til et sakramente. Det er, at det skal være indstiftet af Jesus. Det vil sige, at den samme handling skal kunne føres tilbage til Jesu liv. Det kan dåben, da Jesus selv bliver døbt af Johannes Døberen

i Jordanfloden. Jesus konfirmerer ikke nogen i Bibelen, og derfor er konfirmationen ikke en hellig handling eller et sakramente i den lutherske kirke. Den er derimod en bekræftelse på det hellige sakramente, dåben er.

Det er selvsagt ikke det lille barn, der bestemmer, om det vil døbes eller ej. Det er forældrene. Og netop derfor findes konfirmationen.

 

Mange kommende konfirmander tror fejlagtigt, at der ligger et stort ansvar på deres skuldre ved konfirmationen.

At de for at kvalificere sig til at blive konfirmeret oprigtigt skal tro på alt, hvad der står i Bibelen – og at de på det nærmeste også skal kunne Bibelen udenad. “Ved konfirmationen” er det Guds bekræftelse af dåbspagten, der er i fokus. Konfirmanden skal egentlig bare bekræfte, at han eller hun nu kender til den kristne tro.

Og det gør de jo, når de har gået til præst.”

Teksten ovenfor er fra www.kristendom.dk.

 

 

Kirkeblade AArg. 29 nr. 2 apr. - maj 2018

Kirkeblade AArg. 29 nr. 2 apr. – maj 2018

 

 

 

Oestrup Skeby Gerskov Kirker Folkekirken Dagmarkors Dåb tekst https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

Oestrup Skeby Gerskov Kirker Folkekirken Dagmarkors Dåb tekst https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

 

 

På næste side kan du læse om Kærlighed.