Forandringer på kirkegårdene

 

På sidste side læste du om Østrup Kirke. Nu kan du læse om –

Forandringer på kirkegårdene – Hvis du en sommerdag har lidt tid til overs, vil jeg foreslå dig at gå på besøg på en af vore kirkegårde ved Østrup, Skeby eller Gerskov kirker.

Vore kirkegårde er velholdte og fredfyldte oaser, hvor du kan sætte dig på en bænk eller gå omkring og betragte gravsteder, gravsten, blomster, buske, træer og meget mere.

 

Kirkegårde fortæller historier

Jeg holder meget af at gå omkring på en kirkegård og se på gravsten, der fortæller historier om mennesker, der har levet en gang. Man kan for eksempel se, om deres liv har været kort eller langt, så når jeg ser på gravsten, kan jeg ikke lade være med at forestille mig, hvordan deres liv har været.

 

På min vej rundt på en af vores lokale kirkegårde får jeg også øje på en del personer, som jeg har kendt. En kirkegård er derfor først og fremmest et sted, hvor man mindes de døde. Det betyder, at mange mennesker kommer der dagligt eller ugentligt for at besøge deres kæres grave.

 

Vores unikke kirkegårdskultur

Jeg kan ikke komme i tanker om andre steder i verden, hvor vi har så smukke og så velholdte kirkegårde som her i Danmark. Det får mig til at sige, at kirkegårdskulturen er en helt særlig kultur, som jeg synes det er meget vigtigt at bevare.

 

Kirkegårde under forandring

Mange ting er dog under forandring på kirkegårdene. Det er cirka hundrede år siden, at vi i Danmark fik det første krematorium, og i løbet af det sidste århundrede er det blevet mere og mere almindeligt, at de døde bliver brændt. Resultatet af den udvikling er, at vi får flere og flere urnegravsteder, og da de ikke fylder så meget som almindelige kistegravsteder, bliver der de fleste steder bedre og bedre plads på kirkegårdene. Samtidig er stadigt flere interesseret i, at deres aske skal spredes over havet, og så bliver der endnu bedre plads på kirkegårdene.

 

Fremtidsplaner for kirkegårdene

Derfor handler det om, at gravere og menighedsråd skal lægge planer for, hvordan kirkegårdene skal udvikle sig, så vi også om 50 år har smukke og attraktive kirkegårde uden alt for mange tomme gravsteder.

Vores egen graver har derfor – sammen med de andre nordfynske gravere og menighedsråd – sat ekstra fokus på kirkegårdenes udvikling, sådan at der kommer et godt udbud af urnegravsteder, og sådan at de bare pletter efter de sløjfede gravsteder sås til med græs og sådan, at kirkegårdene med tiden får et mere parklignende præg.

 

Målet er på den måde at fremtidssikre  vore egne kirkegårde i Østrup, Skeby og Gerskov, så folk også i fremtiden vil komme på kirkegårdene for at besøge de afdøde samt for at finde skønhed og ro.

 

På næste side kan du læse om Østrup Kirke Præstegård.