Gud og Grill – Gudstjeneste på Viglesø

Gud og Grill - Gudstjeneste på Vigelsø https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk/

På sidste side læste du om Giv lidt af dig selv til flygtninge. Nu fortæller vi om Gud og Grill – Gudstjenste på Vigelsø.

 

Gudstjeneste Fjordens Dag Klintebjerg https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk/
Gudstjeneste Fjordens Dag Klintebjerg https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk/

 

VIGELSØDAGEN den 21. maj fra kl. 14 2017 – gratis deltagelse & sejlads – tag selv mad med

 

Det er dagen med gratis sejlads til Vigelsø mellem kl. 14 og 15, og derovre på den smukke ø er der i løbet af eftermiddagen gudstjeneste, naturvandring og koncert med musik af Carl Nielsen. Hanne Askou (violin) og Frode Andersen (accordeon) spiller.

 

Spisning

Man kan tage hjem igen kl. cirka 17. Man kan også blive lidt længere og så spise med. Man medbringer da selv det, man ønsker at grille, samt drikkelse, bestik og service.

 

VIGELSØDAGEN den 21. maj fra kl. 14 – gratis deltagelse & sejlads – tag selv mad med

 

Dette er et tilbud om en dejlig eftermiddag på Vigelsø, og det foregår søndag den 6. august 2017.

Kirken i Skovløkkeområdet (Østrup, Skeby og Gerskov kirker) arrangerer “Vigelsødagen”, som er for hele familien
og folk i alle aldre. Tilmelding ikke nødvendig.

 

Sejl med Lunden til Vigelsø

På Vigelsødagen er der gratis sejlads fra Klintebjerg til Vigelsø mellem kl. 14 og 15. Retur kl. 17.30 eller kl. 19.

 

Dagens program:

Mellem klokken 14 og 16: Se dig omkring på Vigelsø

Gå omkring og udforsk den spændende ø.

Følg naturvejleder, Jan Langebæk, og få mere at vide om Vigelsø.

 

Klokken 16: Gudstjeneste

Vær med til friluftsgudstjeneste i det grønne ved Keld B. Hansen.

Musikerne Hanne Askou, violin, og Frode Andersen, accordeon, står for musikken til gudstjenesten.

 

Klokken 16.30: Klassisk koncert

Derefter er der klassisk koncert med Duo Askou / Andersen, der i år har operasolisterne Mette-Maria Øyen og Thomas Storm fra Odense med.

De fire musikere vil optræde med en koncert i 2 afdelinger.

Første halvdel er en hyldest til den fynske komponist Carl Nielsen.

Vi skal høre nogle af hans mest elskede sange, salmer og musik. Komponisten boede selv på Vigelsø hver eneste sommer mellem 1886 og 1915 (i alt 26 år) og spillede kammermusik og holdt sommerferie. Nu genoplives traditionen med klassisk musik på øen om sommeren.

Koncertens anden afdeling består af sange og revyviser i den lettere genre.

I år er det 50 år siden den uovertrufne melodismed, Kai Normann Andersen, døde, men hans elskede sange og melodier lever stadig videre i bedste velgående. Der vil også være musik af hans samtidige komponistkollega Sven Gyldmark, hvis musik er kendt fra utallige gamle danske film – ikke mindst de fynske Morten Korch film.

Kom og nyn med på Skærslipperens forårssang og Poul Reichardts største hits! De to unge solister kan med garanti levere dem mindst lige så charmerende som Poul Reichardt og komponistens muse og samlever, skuespillerinden Ellen Gottschalck.

 

 

Spisning / grill med Kreamor

Efter guf til øregangene skal vi også have lidt godt til ganen!

Kreamors Køkken ved Renie Lundaa Rexbye fra Hasmark, putter urter fra Vigelsø i gryden og bidrager med spændende tilbehør til aftenens middag.

 

Vi slutter af med fællesspisning. Der er tændt op i den store grill – medbring selv kød eller hvad I ønsker at grille. Medbring også drikkelse og bestik / service.

Vi sørger for tilbehøret.

Det bliver garanteret en hyggelig dag, så forhåbentlig kommer du / I også med 🙂

PS: Arrangementet er velvilligt støttet med kulturmidler fra Nordfyns Kommune.

 

Kreamor
Kreamor

 

”Kreamor” på Vigelsødagen

 

Renie Lundaa Rexbye, også kendt som ”Kreamor” deltager i Vigelsødagen den 6. august.

På Vigelsødagen putter hun spiselige urter, der gror på Vigelsø, i gryden, og dermed leverer hun et lokalt
tilbehør til middagen.

Renie er opvokset i Hasmark og nu igen bosat der sammen med sin mand, Christian, samt deres tre børn, Camille, Frederik og Mikkel.

Renie er (som sin mand, Christian) uddannet kok, og hun oplever en stor glæde ved at anvende råvarer fra egen have samt at lave nye og velsmagende retter. I en årrække var hun ansat på en efterskole, hvor hun underviste eleverne i sin kreative og lystbaserede madlavning, og der oplevede hun, at elever og forældre efterspurgte hendes opskrifter.

Det blev faktisk begyndelsen til, at hun delte sine opskrifter med venner og bekendte på facebook. Og i dag, få år efter, har hun sin egen side på facebook.

Siden hedder ”Kreamors køkken”, og der har hun, som hun udtrykker det, ”pludselig” fået over 27.000 følgere. På siden kan enhver hente et væld at Renies kreative opskrifter.

Desuden har hun hver måned i det sidste 1½ år lavet madplaner til 1000 abonnenter.

Glæden er drivkraften i hendes arbejde, og glæden deler hun med sine børn. Sammen dyrker de mange af deres grøntsager, og sommetider hjælper de hinanden med at lave maden. Det er en dejlig måde at være sammen på, siger Renie.

 

Carl Nielsen Østruplund - Gud og Grill
Carl Nielsen Østruplund – Gud og Grill

 

Carl Nielsen på Østrupgård og Vigelsø

 

I anledning af Vigelsødagen bringes denne artikel ved Lars Larsen, Østrup

 

Samtale med Lars Urban Rasmussen

For nogle år siden var jeg på besøg på Østruplund for at interviewe centerlederen Lars Urban Rasmussen til kirkebladet i anledning af, at ombygningen af slottet var ved at være ved vejs ende.

Det blev til en god snak med et spændende menneske, og det var også spændende at blive vist rundt i det enorme hus. Under samtalen fortalte Lars Urban mig, at Carl Nielsen for mere end 100 år siden havde haft sin gang på slottet, og han viste mig to billeder, han havde hængende på sit kontor: et hvor vi ser en ung Carl Nielsen i et lille ensemble, der spiller i riddersalen, og et af en lille sang, han havde komponeret til slotsfruen Marie Møller.

”Jeg holder af din lette Gang”, hedder den, og den er dateret den 11. juli 1906.

Lars’ oplysninger var helt nye for mig – og vildt spændende, synes jeg. Tænk, at den verdensberømte komponist havde haft sin gang på vores kanter!

Jeg besluttede mig derfor for at grave lidt videre og fandt bl.a. ud af, at Carl Nielsen havde en søn fra før han blev gift, der var kommet en del hos sin familie i Klintebjerg. Men relationen til Østruplund kunne jeg ikke
finde noget om i de bøger, jeg søgte i. Den forblev derfor lukket land indtil jeg læste de spændende ting, den utroligt vidende lokalhistoriker Bjarne Fredberg Knudsen havde gravet frem af gemmerne.

Det er frem for alt hans oplysninger det følgende bygger på, og det er tænkt som en optakt til Vigelsødagen den 6. august, som Keld vil skrive lidt om her i bladet.

Her vil der bl.a. (igen) blive spillet musik af Carl Nielsen. Ja, måske bliver der ligefrem lejlighed til at høre – og synge den lille sang til Marie Møller.

 

Carl Nielsens tilknytning til Østrupgård

Mange har måske set Erik Clausens filmatisering af Carl Nielsen biografien: Min fynske barndom. Den slutter – som bogen gør det – med, at den unge Carl rejser til København, hvor han 1. januar 1884 skal starte på den 3-årige uddannelse på Musikkonservatoriet med violin som hovedinstrument.

Carl var en flittig ung mand, men som i tiden som regimentsmusiker i Odense nøjedes han ikke med at øve sig og spille. Han komponerede også og fik i 1888 sit første gennembrud med Suite for Strygere, der uropføres i Tivoli. En måned senere kunne man høre værket i Odense, hvor komponisten selv dirigerede værket, der i kirkehistorikeren Jørgen I. Jensens bog: ”Carl Nielsen – Danskeren” beskrives som ”en perle, et lille mirakel” – og det blev da også med tiden betragtet som hans ’signaturkomposition’.

Det følgende år blev den unge Carl ansat som violinist i verdens ældste og landets fineste orkester: Det kongelige Kapel som nr. 657. Det skete kort tid før Holger Elias Møller blev medlem som nr. 658, og forholdet mellem dem udviklede sig snart til et dybt venskab. Holger, der var søn af den Elias Møller, der i 1881-82 byggede den imponerende hovedbygning til Østrupgård, var også noget af et geni. På få år blev han ingeniør samtidig med, at han uddannede sig til at blive så dygtig en violinist, at han kunne blive ansat i

Kapellet. Ja – og ikke blot dér. Han var nemlig ligeledes medlem af den stadigt eksisterende Kammermusikforeningen af 1868, der var blevet skabt af cellisten Franz Neruda samt af den meget berømte Nerudakvartet – opkaldt efter samme Franz.

 

Musikfestival på Østrupgård og Vigelsø

Men Holger nøjedes ikke med at spille i København. Han var i 1886 blevet gift med Marie Rørdam, og tre år senere købte faderen Vigelsø og byggede Vigelsøgård, hvor Holger boede med sin familie indtil han i 1895 overtog godset.

Det var også her de musikere fra Kammermusikforeningen boede og øvede, som Holger inviterede til musikfestival på Østrupgård og på Vigelsø fra 1889 og frem til 1915. Formelt var det ikke Holger, der stod for disse arrangementer, men derimod – lidt skælmsk – Østrup Kommunes Sygeplejeforening. Sommerkoncerterne, der var skabt til glæde for lokalbefolkningen, var især strygekoncerter, og bl.a. spillede Nerudakvartetten, hvor Holger – som nævnt – var medlem, ligesom han også var medlem af Vigelsöe Kvintetten.

Carl deltog naturligvis også som optrædende, som man kan se det af billedet på Lars Urbans kontor. Og fire år efter gennembruddet med Suite for Strygere blev hans Strygekvartet nr. 2 uropført i Odd Fellow Palæet.

Værket blev meget positivt anmeldt, og det blev naturligt nok hovedstykket på Østrupgård samme sommer.

Carl var imidlertid ikke blot gæst hos Holger og Marie i forbindelse med sommerkoncerter -ne. Det dybe venskab og den gensidige inspiration, der var mellem dem, lader Carl ane i et interview et par dage før premieren i 1906 på den muntre opera Maskarade, hvor han sagde: ”Det er en gammel ide, jeg allerede for 15 år siden fik da en af mine venner, godsejer Holger Møller sagde, at han mente, jeg måtte have humør til at skrive musik af den art…” Så hvem ved? Måske er dele af musikken til Maskarade blevet til på Østruplund – ligesom også den lille sang til Marie blev det.

 

***

Det er i år 100 år siden Holger døde, og hans indsats og betydning – også og måske især musikalsk – kunne man jo mindes på Vigelsødagen her i begyndelsen af august.

 

Gudstjeneste Fjordens Dag Klintebjerg https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk/
Carl Nielsen opholdt sig på Vigelsøgård 26 somre i træk. Han spillede også der.

 

Søndag den 14. august 2016 afholdt vores lokale kirke Gud og Grill – Gudstjenste på Vigelsø ”Dig og mig og grill”.

 

Nanna Nyholm Poulsen og Mick Uhrenholt,

der begge er studerende på pædagoguddannelsen i Odense, har været i praktik i vores kirke. En af opgaverne var at stå i Kvickly den 30. juli for reklamere for ”Dig og mig og grill” og for at fortælle, at det er folkeligt, og at det er for alle.

 

På selve dagen sejlede skipperen på skibet, Lunden, Niels Sørensen,

de 75 deltagere fra Klintebjerg til Vigelsø. Det gøres ikke på en gang, så der måtte sejles frem og tilbage nogle gange.

Jan Langebæk er naturvejleder, og han gav alle deltagerne en rundvisning på øen. Han tog os en tur op i fugletårnet, der giver udsigt over sydøen. Jan Langebæk fortalte blandt andet om fuglelivet på Vigelsø samt om planterne kvan og tagrør.

 

Efter naturvejledningen var der gudstjeneste i det fri.

Der var sat et kors op, og et bord var stillet op som alter. På alteret var der ænder. Det er første gang, at jeg som præst har oplevet, at der var ænder på alteret.

Vejret var faktisk godt den dag. Det blæste lidt, og det truede med regn, men vi fik kun nogle få dråber. Alligevel var det meget hyggeligt at sidde der med sin paraply.

I prædikenen talte jeg om fællesskabet og om, at Gud er en Gud, der inviterer.

Alle er velkomne til at leve et liv i Guds nærhed.

 

Hanne Askou og Frode Andersen spillede henholdsvis på violin og harmonika.

De spillede først til gudstjenesten, og bagefter spillede de Carl Nielsen sange. Mellem sangene blev der fortalt om Carl Nielsens mange ophold på Vigelsø.

Til sidst blev der grillet. Det var skønt og en dejlig afslutning på en fin dag.

Kommunen havde givet tilskud til musikken, og man gør det forhåbentlig også til næste år, hvor vi igen ønsker at lytte til Carl Nielsens musik. Og til næste år håber vi, at endnu flere deltager i ”Dig og mig og grill”.

På nær de 2 første billeder er billederne til denne artikel af Carsten Michael Pedersen (fra Kirkebladet).

 

På næste side kan du læse om Gudstjeneste Fjordens Dag Klintebjerg.