Østrup Kirke Præstegård     www.grønkirke.dk Oestrup Skeby Gerskov Kirker www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

 

 

Vi har fortalt dig om Østrup Kirke på sidste side. Nu fortæller vi om Østrup Kirke Præstegård.

 

 

Konfirmandstuen ved Østrup præstegård har fået ny kunst ved Yvonne Durup Skovgyden

 

Interview ved Keld B. Hansen

Konfirmandstuen ved Østrup præstegård har fået ny kunst ved Yvonne Durup Skovgyden.

 

Om Yvonne Durup:

Bor på Skovgyden 42, Ørritslevskov, sammen med sin mand Jesper og sønnen Marius. Er uddannet sygeplejerske fra Holbæk sygeplejeskole i 1989 og akupunktør i 2008. Er autodidakt kunstner siden 2003. Har arbejdet med billedkunst og eksperimenteret med forskellige udtryksformer som bronze, træ, foto mv. Yvonne har haft værker med på HCA-festival`s censurerede udstillinger og udstillinger i diverse kunstforeninger, bl.a. TV2 , samt hos John Bonnesen Wolff i Klintebjerg Galleri.  Studerer i fritiden kunsthistorie på Folkeuniversitetet.

 

Konfirmandstuen ved Østrup præstegård har fået ny og meget flot kunst fremstillet af Yvonne Durup, der bor på Skovgyden. Yvonne  skriver her om sit kunstværk:

 

 

 

NY KUNST I KONFIRMANDSTUEN

Alle har en mening om kunst, måske bliver man forarget, måske glad eller bare ligeglad. Men en ting er sikkert, der er kommet et nyt kunstværk i konfirmandstuen.

 

Tilblivelsen

De fleste kender det sikkert godt, at man bliver spurgt om en opgave, og så går man og grubler lidt over, om det er noget, man vil deltage i. Sådan var det også for mig, da Keld en dag i maj spurgte, om jeg ville lave noget kunst til konfirmandstuen. Jeg har aldrig før beskæftiget mig med religiøs kunst, så jeg gik i gang med at læse i Det nye Testamente. Jeg studerede også andre kunstnere og fandt ud af, at der er lavet en del kunst til kirkerummet af bl.a. Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Christian Lemmerz blot for at nævne nogle. Jeg blev inspireret, ideen kom til mig, og jeg sagde ”ja tak”.

 

Ideen

Værket blev til et Triptykon. Det er et tredelt billede, der ofte bliver brugt som altertavle. Det består af et midterparti og to bevægelige sidefløje, som kan lukkes foran midterpartiet. Dette Triptykon har skoletavlen som midte, og når man åbner de to sidefløje, er der et malet billede på hver af de to halvdele. Det ene er en fortolkning af ”Jesus dåb” og den anden af ”Opstandelsen”. Den grønne skoletavle er også en fortælling, den skal man (Keld) bare selv udfylde. Når lågerne lukkes, ser man et kors af mosaik i blåt og hvidt porcelæn.

 

Processen

Det er nogle gange godt, at man ikke på forhånd ved, hvad man har kastet sig ud i. Og jeg må indrømme, at jeg indimellem har haft nogle praktiske problemer. Så er det godt at have nogle mænd i huset, som ved noget om udskæring af plader, rette vinkler og søm og skruer. Men det jeg synes er mest spændende er selve den kunstneriske proces. Den har været delt i to. Først har jeg lavet mosaik korset og dernæst de to billeder. Porcelænet til korset er fundet i genbrugs forretninger. Det er herefter slået itu og sat op og fuget. Omgivelserne er lavet i forskellige blå nuancer. Jeg har lavet mange tests på korset inden det rigtige udtryk kom frem. Billederne er malet både med akryl og oliemaling i flere lag; her er det til gengæld en mere hurtig og intuitiv proces.

 

Motiverne er hentet fra Bibelen,

og det har været et lærerigt og inspirerende møde med kristendom og kunst. Det bliver nok ikke sidste gang.

 

Hvis du har lyst til at se kunstværket, så ring på hos præsten og bed om at se det 🙂

 

 

Konfirmandstuen ved Østrup præstegård har fået ny kunst ved Yvonne Durup Skovgyden.

 

 

Østrup Kirke Præstegård ligger på Præstevej 8 i Østrup

Præstegården er en del af Bogense Provsti, og hører under Østrup og Skeby Sogne. Til præstegården hører et jordtilliggende på 27 tdr. land, hvoraf 2 tdr. land er skov. I forbindelse med præstegården er en god have på ca. 3 tdr. land.

 

I præstegården afholdes konfirmationsundervisning, hyggelige arrangementer for børn, unge og voksne, ex. Biograf, Frokostklub for mænd, Nytårstræf, m.m.m.

 

Menighedrådsmøder afholdes også i Østrup Kirke Præstegård.

 

Det er svært at finde billeder og tekst omkring Østrup Præstegård

Provst Keld B. Hansen og Pia Longet har fortfattet en artikel om historier andgående Præstegården og beliggenheden.

Der har været rundvisning i mindelunden på et tidspunkt. Se link her.

 

Præsternes Mindegang gemmer utallige historier

Bag præstegården i Østrup er der et lille gadekær. Rundt om kæret er der for mange år siden anlagt en gangsti, og

langs den står der sten med navne på alle de præster, der har været i Østrup kirke helt tilbage til reformationen i 1536 og frem til nu.

 

Stenene har dog ikke stået der i 500 år

De første blev sat op i 1891 på initiativ af sognepræst Theodor Hansen, og siden er der tradition for, at menighedsrådet sætter en sten op som minde om den præst, der går på pension eller rejser.

Theodor Hansen interesserede sig meget for den historie, der knytter sig til præsterne og præstegården. Han har skrevet et 60 sider langt digt (”Min Mindegang”), hvor han skriver om hver eneste af de præster, der har været der før hans egen tid.

 

Det er meget interessant og fortæller jo også samtidshistorie

Nogle af præsterne har han ikke vidst så meget om, det ses tydeligt. I de tilfælde handler versene mest om, hvad der ellers foregik i tiden.

Man kan også tydeligt se på versene, hvem af de mange præster i Østrup, Theodor Hansen syntes bedst om – der står ikke ret meget om dem, han tydeligvis ikke anså for så meget.

 

På flere sten står der navne på præster, som har haft en særlig betydning for sognet

Eksempelvis Søren P. Lassen, som har æren for mange af de efternavne, som stadig kendes fra området i dag, som for eksempel Yndgaard og Vanggaard.

Indtil da havde man ikke haft egentlige efternavne, men det skulle alle til at have, og mange steder blev det Hansen og Jensen og så videre. Men Søren Lassen gav typisk folk efternavne efter steder.

Så man kan sige, at han nærmest har navngivet alle, som kommer her fra området, for mange af navnene lever jo videre nu, generationer efter.

 

De mange navne blev tildelt i perioden 1818 til 1850

Professor Ebbe Yndgaard har udarbejdet en liste, hvor de mange navne fremgår – i øvrigt jo også professorens eget.

 

Pistol Pedersen

En af de andre præster, der er sat sten over, er Poul Pedersen, bedre kendt som Pistol Pedersen. Han kom til Østrup som præst i 1943, og var meget aktiv i modstandsbevægelsen. Under krigen gik han altid med en pistol inde under frakken – ikke specielt

smart på den tid, men deraf hans navn, Pistol Pedersen. Pistol Pedersen blev også kendt for mange andre ting, og måske især for hans vanskeligheder med at kende forskel på dit og mit.

Hvis han var i Otterup og skulle hjem, så ”lånte” han gerne en cykel. – Ikke den heldigste opførsel, slet ikke for en præst.

 

Men han havde også ordet i sin magt og var meget dygtig til at prædike, så han var en meget populær og afholdt præst, ikke mindst var han meget afholdt for sin deltagelse i modstandskampen.

 

Der er adgang til Præsternes Mindegang via en markvej, som løber op langs sportspladsen i Østrup

Stien er med som en del af en af kløverne på Kløverstien, så der er god anledning til at komme forbi de mange sten, hvis man går tur på Kløverstien.

 

Alle stenene blev i efteråret 2015 malet op, så man igen kan se teksten

På en af de mange sten i Præsternes Mindegang er der rester af rød maling på bagsiden. Ifølge historien så var Pistol Pedersens børn lidt vilde af sig, og det skal have været dem, der har kastet med maling på stenene.

 

Udover billederne nedenunder, kan du se meget af det, der foregår i Østrup Kirke Præstegård på siderne under Møder.

 

 

På næste side kan du læse mere om kirkelige Menighedsrådet – valgt pt.