Folkekøkken Skovløkken

Folkekøkken Skovløkken

Historien om en lokal succes ved Keld B. Hansen.

De afholder fællesspisning på Nørrebro og på Vesterbro i København. De afholder også fællesspisning på Sydfyn samt i Davinde og i Lunde og Egense på Nordfyn. Og siden juni i år har vi haft fællesspisning her hos os i Østrup forsamlingshus.

Derfor har jeg talt med idekvinden bag ”vores” fællesspisning, Gry Malling Loehr, der bor på Klintebjergvej nær Klintebjerg.

I min samtale med Gry fortæller hun, at hun og hendes familie for 4½ år siden flyttede fra Nørrebro i København til Klintebjerg.

Dengang vi boede på Nørrebro, fortæller Gry, deltog vi sommetider i en lokal fællesspisning. Vi deltog som familie, fordi det var både nemt og bekvemt og billigt. Det betød for eksempel, at hver gang vi deltog, slap vi for selv at lave mad, og det var en lettelse.

Siden dengang vi deltog i fællesspisningen på Nørrebro har jeg haft ideen om, at vi også her i Skovløkkeområdet kunne mødes til fællesspisning.

Jeg ringede derfor til dem, der står bag fællesspisningen i Egense for at høre, hvordan de gør. Samtidig overvejede jeg, om vi kunne leje et forsamlingshus og eventuelt bestille mad udefra.

Men i maj måned i år skete der det, at jeg kom til at tale med Sten Ørting fra Gerskov, der foreslog, at vi tog os en snak med Dorthe Holm Poulsen fra Østrup forsamlingshus. Dorthe havde nemlig kort forinden lavet mad til alle deltagerne i Lokalrådets generalforsamling.

Vi tog et møde med Dorthe, der straks var inde på, at hun en gang om måneden kunne lave mad til alle dem, der måtte melde sig til fællesspisningen. Hun havde for resten også veninden, Mona, der sikkert gerne ville  hjælpe hende. I løbet af ingen tid kom alle aftalerne på plads, og siden juni i år har vi haft fællesspisning den første onsdag i hver måned. Den indsats, Dorthe og Mona har leveret hver eneste måned, er jeg super imponeret over, fortæller Gry.

Gry fortæller også, at hun står for tilmeldingerne og tager imod betaling. Dorthe og Mona laver mad, mens Jens Ole fra forsamlingshuset dækker bord, pynter bordene med blomster og sælger øl og vand. Det sidste giver lidt indtægter til forsamlingshuset.

Og fællesspisningen er bare MEGA hyggelig, siger Gry. Der kommer hver gang mellem 50 og 80 mennesker. Deriblandt mange børnefamilier. Og, tilføjer Gry, til forskel fra fællesspisningen på Nørrebro, betyder det sociale rigtig meget her hos os.

Det tiltaler folk, at det er meget uforpligtende og enkelt: Man mødes klokken 17.45, snakker sammen, både børn og voksne; man hygger sig, spiser sammen og går hjem senest klokken 20. Hvis man gerne vil hjælpe, er der også mulighed for det. Vi har heldigvis mange søde hjælpere, der hjælper til med opvasken, når alle andre er gået hjem.

I juni lovede Sten, Dorthe og jeg hinanden, at vi under alle omstændigheder ville arrangere fællesspisning i et halvt år. Hvis det skulle vise sig, at der ikke rigtig var interesse for ideen, kunne vi i det mindste sige til hinanden, at vi havde prøvet.

Men det er fantastisk at se, siger Gry, at ideen om fællesspisning i den grad har fænget, og jeg er virkelig glad for, at vi her i lokalområdet også formår at samles  om noget hyggeligt og ikke kun når skolen er lukningstruet.

Kaj har deltaget i spisningen sammen med sin kone samt børn og børnebørn. Bagefter er han frivillig ved opvasken i køkkenet

Det er besluttet, at fællesspisningen også fortsætter efter nytår. De kommende datoer for fællesspisningen er:

4. december kl. 17.45 – 20.00

8. januar kl. 17.45 – 20.00

5. februar kl. 17.45 – 20.00

4. marts kl. 17.45 – 20.00

1. april kl. 17.45 – 20.00

6. maj kl. 17.45 – 20.00

3. juni kl. 17.45 – 20.00

Tilmelding og betaling sker til Gry senest fredagen før. Det koster 50 kr. for voksne (fra januar er det 55 kr.), 25 kr. for børn (3 – 12) og gratis for børn (0 – 2). Der kan betales på mobile pay 28 97 31 58.