Meditation og Shhh

Meditation og Shhh https://www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk/

 

Vi har fortalt om Læsehestene. Nu kan du læse om Meditation og Shhh.

 

Meditation og Shhh    –   Tid til ro og fordybelse hele året – holder pause

 

Stilhed og meditation

 

Meditation & Kristuskransen
Meditation & Kristuskransen

 

KRISTUSKRANSEN er et armbånd skabt af den tidligere svenske biskop Martin Lönnebo. Armbåndet er lavet af træ- og glasperler og består af 18 perler.

 

Hver perle skal minde om at livet hører tæt sammen med Gud.åndet kan du ha’ med dig uanset hvor du er og bruge det når du har lyst til bøn og meditation.

 

Stilhed og meditation

”Stille, Stille – og du vil høre, englevinger rundt dit øre” (Martin Lönnebos kommentar til ”Stilhedsperlen”)

 

Stilhed, ro, meditation og det, at kunne være alene med sig selv, kan godt være udfordrende for mig som menneske.

 

Jeg er opvokset med at være i gang, være på, aktiv og elske udfordringer. Men når ulykker og sygdomme rammer, og jeg skal være i verden på en anderledes måde, er det ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt jeg har lyst til denne anderledeshed.

 

Stilheden, vandreture i naturen og meditationen kan være en måde at være i verden på.

 

I naturen bliver jeg bevidst om, at det ikke kun handler om tempoet i vandringen, men også om at være tilstede i det, som er lige nu. Vindens raslen i bladene, solens strålers glimten mellem træerne, duften af graner, fuglenes sange og hvordan jeg sætter hvert fodtrin – og ikke mindst at der titter en lille varm og taknemlig glæde frem over at være til og mærke, at jeg er til.

 

Stilhedsretræte på ”Skovhuset”

Et par gange om året tager jeg på stilhedsretræte på ”Skovhuset” ved Sdr. Vissing i Jylland.

 

Skovhuset http://www.retraetehus.dk/
Skovhuset http://www.retraetehus.dk

 

Fakta om Skovhuset

 

Beliggenhed. Skovhuset ligger gemt i nogle skovklædte bakker uden for landsbyen Sdr. Vissing i Brædstrup kommune, ca. 20 km fra hhv. Skanderborg, Horsens og Silkeborg. Der er busforbindelse fra Skanderborg.

 

Området har et rigt varieret dyre- og planteliv i nåle- og løvskov, i eng, mose, omkring søer og Gudenåen. Der er gode muligheder for traveture og ophold i naturen.

 

Hvordan fungerer huset? Huset drives af en gruppe frivillige under Det økumeniske Center i Aarhus

 

se også: www.retraetehus.dk

 

Den ene gang er det ca. 4 dage, hvor vi også i de to af dagene vandrer i naturen i stilhed.

Retræten ledes af en pensioneret præst og hans kone. Vi er sammen i stilhed, og det er forunderligt, hvordan opholdet giver ro og fred. Der er så meget i hverdagen, der skal snakkes om, ordnes og aftales.

 

I huset er der kærligt nærvær. Hver af os på retræten lever i vores egen stilhed og refleksion sammen med de andre..

 

Der er mulighed for meditationer og andagter i løbet af dagene, som jeg deltager i. Det er et kærlighedsfyldt rum, hvor jeg personligt mærker Guds nærvær og store kærlighed til netop mig. At mit liv giver mening, når jeg lukker Gud ind i mit liv.

 

Opholdets længde er fint for de mennesker, der gerne vil prøve at gå ind i meditation og stilhed.

Den anden retræte er en kontemplativ retræte. Det er en uge, hvor udgangspunktet er kristen meditation ud fra Franz Jalics kontemplative åndelige øvelser.

 

Meditationerne er hele dagen med små pauser. Det går ud på at lade Gud overtage initiativet og lade mig overgive til ham. At øve sig på at slippe tankerne i hovedet og lære hjertets bøn.

 

Ugen er en fordybelse, hvor hele opmærksomheden er på Guds nærvær i mig og en lytten til, hvad Gud vil med mig.

 

Ugen ledes af Søster Angela, som er et meget kærligt og vidende menneske.

 

Meditationen i Skeby kirke

Samme glæde finder jeg også i meditationen i Skeby kirke om fredagen, hvor Keld leder en halv times guidet meditation med Kristuskransen som udgangspunkt.

 

Det er dejligt at mødes med andre, der har samme ønske om et øjeblik at fordybe sig i roen og give sig selv en pause fra hverdagen.

Det rum, jeg bliver lukket ind i, er et rum for mig selv, men alligevel i et fællesskab med andre. Kelds guidning fra hver perle i Kristuskransen giver mig mulighed for på min egen måde at lytte og forstå og billedliggøre det landskab, ordene skaber i mig.

 

Efter den guidede meditation bliver vi stille siddende, mens der spilles et musikstykke, og vi slutter med ”Fadervor”.

 

For mig er stilheden og meditationen blevet en livsstil. For andre kan det være små holdepunkter i hverdagen, hvor de prioriterer det at give sig selv ro på.

 

Uanset, hvordan vi forholder os til det, er det et valg, som vi gør, og som skal være et valg for vores egen glædes skyld.

 

Prøv at opleve det selv.

 

Artikel ved Barbara Hovhave, Skovgyden

 

2. februar 2018 var der Meditation igen – ring til præsten for mere info

Mange søger at få tid til ro og fordybelse, og det har du muligheden for, hvis du deltager i meditation i Skeby kirke.

Du kan stige af og på som det passer dig. Som du ser, er der kun sat én mødedato på. Vi aftaler nemlig mødedatoen fra gang til gang, men vi mødes som regel hver fredag.

 

Slap af fra hverdagens hektiske liv.

I vinterperioder er der i Østrup kirke meditationer af en halv times varighed. Lige nu foregår det efter ønsker i Østrup Kirke på onsdage fra klokken 17.30 – 17.55.

Det er Barbara Dahl og Ove Steen Andersen, der på skift leder meditationen. Vores meditation i Østrup kirke er…

 

Ro, stilhed, nærvær, fordybelse og musik.

Ordene betyder her en halv times pause fra hverdagens gøremål, hvor du har mulighed for at tænde lys i Globen og sidde med til meditationen.

Der kræves ingen forudsætninger for at være med, og du kan møde op de gange, du har mulighed for det.

Meditationen varetages skiftevis af Ove Andersen og Barbara Hovhave.

 

Barbara fortæller om sit forhold til meditation

”Kristuskransen er for mig at få opmærksomhed på kristendommen i min egen hverdag. Via perlerne og deres betydninger kan jeg, på hvilket som helst tidspunkt, reflektere over forskellige aspekter af mit liv og mit  forhold til mig selv og andre.”

 

Ove fortæller om sit forhold til meditation

”At meditere er for mig en mulighed for at nulstille sine tanker, få ro i sindet og derved komme i en tilstand af passiv årvågenhed.

For mig virker det bedst ved hjælp af bestemt meditativ musik, som når denne siver ind i bevidstheden, giver een en følelse af en ustresset tilstand og måske også en følelse af større nærvær af det guddommelige.

I hvert fald virker det afstressende på sind og krop, og man kommer ud med større energi og et lyst sind.”

 

Meditation og Shhh Østrup Kirke Vejkirke 3 Grønne Kirker
Meditation og Shhh Østrup Kirke

 

Kristuskransen

Kristuskransen er en bedekrans, som den svenske biskop emeritus Martin Lönnebo udarbejdede i 2003.

Han blev inspireret under en rejse i Græken-land. Her så han de gamle mænd sidde med deres kolomboi-kranse, og han fandt, at det var et stærk og fint redskab til at leve sig ind i sin tro og søge Gud.

Hjemme i Sverige udarbejdede han Kristus-kransen, som i formen blev et armbånd, bestående af 12 perler, der hver især står for centrale temaer og begreber i den kristne tro.

 

Guds-perlen (den gyldne perle øverst): Symboliserer den treenige Gud; Fader og Søn og Helligånd.

 

Jeg-perlen (den lille lyse perle): Forbindelsen mellem Gud og mig. Jeg er skabt af Gud.

 

Dåbs-perlen (den hvide perle th.): At blive døbt er også at turde give sig hen i troen på Gud i tillid til, at han vil os det godt.

 

Ørken-perlen (den lysbrune perle): At livet af og til kan føles som en ørkenvandring, men også, at ørkenen er det sted, Jesus trækker sig tilbage til, når han vil være alene og bede til Gud.

 

Bekymringsløsheds-perlen (den blå per-le): Kristendommen giver os også lov til at være bekymringsløse og tro på, at Gud vil sørge for os.

 

De to kærligheds-perler (de to røde per-ler): Den første kærlighedsperle repræsenterer den kærlighed, som vi får fra Gud. Den anden kærlighedsperle er den kærlighed, som vi giver til andre.

 

De tre hemmeligheds-perler (de tre lyse perler): Hemmeligheder, som vi har, hvor vi kan ilægge et personligt ønske eller en for-bøn for en eller noget, som har det svært.

 

Nattens Perle (den sorte perle): Repræsenterer sorgen og døden. Gud er også til-stede, hvor tilværelsen føles sort og trist.

 

Opstandelses-perlen (den hvide perle tv.): Er også håbs-perlen. At Guds Vilje vil bryde gennem, når alt ser håbløst ud, og at døden ikke har det sidste ord, da Kristus overvandt døden.

 

Derudover består kransen også af 6 aflange stilhedsperler, hvor det er pausen til stil-hed og lytten efter Gud, som er ilagt disse perler.

 

 

Shhh – Leder ved Keld B. Hansen

Ro i kirkerne

Det er påfaldende så tit jeg hører folk give udtryk for, at kirken er et dejligt sted med tid til ro, fordybelse og eftertanke. Kirken er en zone, hvor man lægge alle de elektroniske dingenoter fra sig, og det opleves som en lettelse.

Både Østrup, Skeby og Gerskov kirker er åbne i dagtimerne, så man kan gå derind og bare sidde lidt. Mens man er der kan man også tænde et lys og bede en bøn. Eller man kan gå til meditation eller til gudstjeneste.

Så velkommen indenfor!

 

På næste side kan du læse om Menighedsrådet Aktiviteter.