Skeby Kirke Oestrup Skeby Gerskov Kirker www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

Skeby Kirke

 

 

 

Skeby Kirke      www.grønkirke.dk Oestrup Skeby Gerskov Kirker www.oestrup-skeby-gerskov-kirker.dk

 

 

Vi har fortalt om Gerskov Kirke på sidste side. Nu fortæller vi om Skeby Kirke.

 

 

Der er to kirker i Skeby sogn

Skeby kirke og Gerskov kirke. Skeby kirke er beliggende i Ørritslev.

 

Renovation

Det før lidt mørke og triste kirkerum fremtræder nu med skønne farver, der står godt til de hvidkalkede vægge.
Skeby Kirke tages i dag atter i brug efter endt indvendig restaurering. Arbejdet har staaet paa i et par år, og arkitekt Axel Jacobsen, Odense, har staaet for den arkitektoniske side af arbejdet.

 

Udførelsen

Kunstmaler Mogens Larsen fra Nationalmuseet har udført dekorationsarbejdet med assistance af kunstmaler Jørgen Madsen, København, og Alex Andersen, Otterup.

Det øvrige arbejde er udført af malermester Georg Andersen, Otterup, (for øvrigt Mogens Larsens læremester), snedkermester Carl Nielsen, Otterup, og tømrermester Th. Knudsen, Egense, har udført snedker- og tømrerarbejdet. Murermester Chr. Madsen, Ørritslev, murerarbejdet, sadelmager V. Andersen og søn, Norup, sadelmagerarbejdet, og de elektriske installationer er udført af Ferdinand Pedersen, Otterup.

 

Lys i Skeby Kirke

Det i forvejen noget mørke og lidt triste kirkerum er nu blevet lyst og venligt med træværket malet med dejlige farver, hovedsageligt i gråt, blåt og orange, som står godt til de hvidkalkede vægge.

 

Den gamle prædikestol i fransk barokstil fra 1650

er næsten ikke til at kende igen, den staar nu som et klenodie, meget smukt gjort i stand, og som den oprindelig har set ud, da billedskærer Hans Nielsen, Middelfart, afleverede den: den var skænket kirken af Laurits Skinkel og hans hustru Sophie Parsberg.

 

De nye kirkestole

er smukke og passer godt til det gamle inventar, Alterpartiet er også gjort smukt i stand, bl.a. er knæfaldet betrukket med gult skind.

 

I koret

er der hvælving, men i skibet var der i forvejen et fladt kalkpudset hvidt loft, der nu er erstattet med breddeloft, inddelt i felter og ejendommeligt dekoreret , hvorvidt man synes om det eller ej. Maa blive individuelt. Men de fleste vil antagelig synes om det.

 

Ved valget af lamper

er man helt gået bort fra de gængse lysekrone med elektriske imiterede, stearinlys eller noget i den smag. Men her valgt moderne matte kupler, som i to rækker hænger ned fra loftet. Det er noget usædvanligt, men de passer godt til det ejendommelige loft.

 

At orglet

er flyttet over i tårnets sydlige er en glimrende forandring, som bidrager til at forskønne hele rummet. Endvidere har våbenhuset fået en køn ny yderdør af lyst egetræ – hele arbejdet var beregnet til 73.000, kr., men dette beløb er overskreget.

Teksten ovenover er fra Nordfyns Historie.dk.

 

I Skeby kirke kan man finde foldere, der forklarer om Skeby kirkes historie, både på dansk, engelsk og tysk.

 

Kirken er åben, når graveren, Henning Madsen, er på kirkegården. Forefindes kirken låst kan man kontakte Henning på telefon 41 26 34 11.

 

Udover billederne nedenunder, kan du se meget af det, der foregår i Skeby Kirke på siderne under Møder.

 

 

 

 

På næste side fortæller vi om Østrup Kirke.